Κήλες

Η κήλη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που δημιουργείται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, όταν ένα εσωτερικό όργανο (συνήθως τμήμα του εντέρου) προβάλλει από κάποιο ασθενές σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Πιο σπάνια, η κήλη μπορεί να περιέχει και άλλα όργανα (σκωληκοειδή απόφυση, ουροδόχο κύστη, ακόμα και ωοθήκη), ανάλογα με το σημείο της κοιλιακής χώρας στο οποίο βρίσκεται.

H εμφάνισή της συνοδεύεται κάποιες φορές από πόνο ή ενόχληση.

Η βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και τα βάρη που μπορεί να σηκώνει κάποιος στη δουλειά ή στο σπίτι

θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα οι βασικοί υπαίτιοι.

 

Η προβολή προς τα έξω των ενδοκοιλιακών οργάνων οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που υπάρχει κατά την καθημερινή δραστηριότητα του σώματος που προκαλείται από:

 • αναπνοή,

 • βήχα,

 • άρση βάρους,

 • βαριά χειρωνακτική εργασία

αλλά και άλλους παράγοντες όπως:

 • Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).

 • Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).  

 • Τα τραύματα ή / και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).  

 

Τα ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία στο σώμα είναι κυρίως:

η βουβωνική χώρα (στον άνδρα κυρίως),

ο ομφαλός και ο μηριαίος δακτύλιος (στις γυναίκες κυρίως),

αλλά και σε οιαδήποτε μετεγχειρητική ουλή.

 

Οι ειδικοί όμως έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική κατασκευή του καθενός, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της.

 

Η κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολα ανατάσσεται.

Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη.

 

Έχουμε λοιπόν τρεις κατηγορίες κήλης, ανάλογα με την εμφάνισή της.

 

Aνατασσόμενη:

Αν η κήλη βγαίνει και ξαναμπαίνει μέσα, με αποτέλεσμα να νιώθετε παροδικές -όχι συνεχείς- ενοχλήσεις, σημαίνει πως το σημείο από το οποίο προβάλλει αυτή είναι χαλαρό και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εγκλωβισμού της.  

Aυτό σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε την επέμβαση ακόμα και αρκετό καιρό αργότερα με τη σύμφωνη, φυσικά, γνώμη του γιατρού σας.  

 

Mη ανατασσόμενη:

Aν η κήλη προβάλλει συνέχεια και δεν μπαίνει μέσα, σημαίνει πως έχει εγκλωβιστεί στο σημείο από το οποίο έχει βγει, με συνέπεια να είναι πιο ενοχλητική και να προκαλεί πόνο.

Στην περίπτωση αυτή, η επέμβαση θα πρέπει να γίνει άμεσα (μέσα στις επόμενες μέρες από τη στιγμή που θα διαγνωστεί), ώστε να προληφθεί η περίσφιξη.  

 

Περισφιγμένη:

Όταν η μη ανατασσόμενη κήλη προβάλλει έντονα προς τα έξω, έχει σφηνώσει, δεν μετακινείται καθόλου και νιώθετε έντονο πόνο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να νεκρωθεί το όργανο που περιέχεται στην κήλη, αφού η πίεση δεν

επιτρέπει την αιμάτωσή του.

Eίναι η μόνη περίπτωση επέμβασης κήλης που έχει την ένδειξη του επείγοντος περιστατικού

(πρέπει να γίνει μέσα σε μερικές ώρες από τη στιγμή που ο πόνος αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα έντονος).

 

ΠPOΣOXH!

Mία ανατασσόμενη κήλη μπορεί να γίνει μη ανατασσόμενη ή ακόμα και περισφιγμένη, αν για οποιονδήποτε λόγο επιβαρυνθεί η συγκεκριμένη περιοχή.

H αύξηση του πόνου και των ενοχλήσεων θα πρέπει να σας οδηγήσει εκ νέου στο γιατρό σας και να επισπεύσετε την επέμβαση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Οι συνήθεις περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).  

 

Κατά σειρά συχνότητας έχουμε:

 • Βουβωνοκήλη  

 • Μηροκήλη  

 • Ομφαλοκήλη

 • Επιγαστρική κήλη  

 • Κοιλιοκήλη  

 • Μετεγχειρητική κήλη  

 • Κιρσοκήλη  

Σπανιότερα είδη κήλης είναι:  

 • Οσφυοκήλη

 • Κήλη Θυροειδούς τρήματος  

 • Κήλη Richter

 • Κήλη του Littre

 • Κήλη του Spigel  

 • Κήλη του ισχιακού τρήματος 

 • Κήλη του Velpeau  

 

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μία κήλη, από τη στιγμή που θα διαγνωστεί από το γιατρό σας, πρέπει πάντα να διορθώνεται.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτιάξει από μόνη της, ακόμα και αν κάποιες φορές σάς φαίνεται πως υποχωρεί.

Aν είναι πολύ αρχικό το στάδιο, μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει απλή παρακολούθηση, σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.

 

Η επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί ακόμα και για κάποιους μήνες αργότερα, αφού μία κήλη σπάνια έχει το χαρακτήρα του επείγοντος περιστατικού.

 

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα είναι κυρίως πόνος, καυσαλγία στην αρχή της δημιουργίας της κήλης και ακολουθεί από την αιφνίδια παρουσία ενός «μαλακού» όγκου στο σημείο εκείνο, το οποίο μεταβάλλεται με την κίνηση, την κατάκλιση, τον βήχα κλπ., ή και ενίοτε επανεισάγεται στο σώμα (ανατάσσεται).  

Η φυσική εξέλιξη της κήλης είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, αποτέλεσμα της αύξησης του μυϊκού ανοίγματος, με επακόλουθη μεγαλύτερη προβολή προς τα έξω ενδοκοιλιακού σπλάχνου.  

 

Επιπλοκές  

Η επιπλοκή μίας κήλης είναι η περίσφιγξη αυτής, η οποία συμβαίνει όταν το μυϊκό άνοιγμα, εγκλωβίσει και στραγγαλίσει το προς τα έξω προβάλλον σπλάχνο με επακόλουθη απόφραξη αυτού.

Τις περισσότερες φορές η απόφραξη περιλαμβάνει έντερο, πράγμα το οποίο δημιουργεί αποφρακτικό ειλεό, με συμπτωματολογία εμετούς, μεγάλο κοιλιακό πόνο, διάταση κοιλιάς κλπ.

Η επιπλοκή αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε λίγες ώρες σε παράλληλη ισχαιμία του οργάνου με νέκρωση αυτού, με επακόλουθο να τεθεί σε κίνδυνο και η ζωή του ασθενούς.  

 

 

Θεραπεία

O βασικός τρόπος αντιμετώπισης της κήλης, από τη στιγμή που θα διαγνωστεί, είναι η επέμβαση, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτικός ή άλλος τρόπος.

H επέμβαση δεν έχει σκοπό να αφαιρεθεί η κήλη, αλλά να αναταχθεί, να ξαναμπεί δηλαδή στη θέση του το όργανο που προβάλλει.

 

Oι τρεις μέθοδοι που είναι οι πλέον διαδεδομένες για τη διόρθωση της κήλης είναι :

 

Kλασική χειρουργική επέμβαση

Γίνεται μία μικρή τομή και ο χειρουργός ανατάσσει την κήλη και συρράπτει το ασθενές σημείο.

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για 2-3 μέρες. Συνίσταται αποφυγή της κούρασης για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την επέμβαση, ενώ ο πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Η μέθοδος αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την ευρεία χρήση των συνθετικών πλεγμάτων.

 

Tοποθέτηση συνθετικού πλέγματος

Αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη μέθοδο. Η διαδικασία είναι ίδια με την προηγούμενη. Η διαφορά είναι πως στο σημείο από το οποίο προβάλλει η κήλη τοποθετείται ένα ειδικό συνθετικό πλέγμα, που έχει σκοπό την ενίσχυση της ασθενούς περιοχής. Το πλέγμα αυτό, εκτός του ότι είναι πολύ ανθεκτικό, θα χρησιμεύσει σαν ιστός πάνω στον οποίο θα χτίσει ο οργανισμός μία εσωτερική ουλή, ισχυροποιώντας σημαντικά το κοιλιακό τοίχωμα.

 

Λαπαροσκόπηση

Πρόκειται για νεότερο τρόπο αντιμετώπισης της κήλης.

Εκτός από τις συνηθισμένες περιπτώσεις, συστήνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπής (επανεμφάνισης της κήλης σε ήδη εγχειρισμένο σημείο), αλλά και όταν εμφανίζεται κήλη και στη δεξιά και στην αριστερή βουβωνική χώρα.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων επεμβάσεων αφού ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την επομένη της επέμβασης, ο πόνος είναι ελάχιστος και ο χρόνος ανάρρωσης συντομότερος .

Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γκιουζέλης - Κήλες -Βουβωνοκήλη, Μηροκήλη, Ομφαλοκήλη, Επιγαστρική κήλη, Κοιλιοκήλη, Μετεγχειρητική κήλη, Κιρσοκήλη
Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γκιουζέλης - Κήλες -Βουβωνοκήλη, Μηροκήλη, Ομφαλοκήλη, Επιγαστρική κήλη, Κοιλιοκήλη, Μετεγχειρητική κήλη, Κιρσοκήλη
Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γκιουζέλης - Κήλες, Βουβωνοκήλη, Μηροκήλη, Ομφαλοκήλη, Επιγαστρική κήλη
Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γκιουζέλης - Κήλες, Βουβωνοκήλη, Μηροκήλη, Ομφαλοκήλη, Επιγαστρική κήλη
Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γκιουζέλης - Κήλες, Βουβωνοκήλη, Μηροκήλη, Ομφαλοκήλη, Επιγαστρική κήλη